Atrakcije

DEČIJI KAMP CRNJANSKI U JAGODINI

Jagodina i okolina

Jagodina je već poznata kao turistička destinacija i nalazi se na 120 kilometara od Beograda, 100 kilometara od Niša, 3 kilometra izvan autoputa E 75 (A1).
Turistički kompleks u Jagodini obuhvata Zoološki vrt „Tigar“, Aqua park sa mnoštvom tobogana i atrakcija prilagođenih dečijem uzrastu, Muzej voštanih figura, Zavičajni muzej i Muzej naive. Đurđevo brdo i Aračlijski potok predstavljaju oazu zelenila sa bajkovitim pešačkim stazama koje vode pored uređenih fontana (122 fontane)  do vodopada koji je najnoviji simbol Jagodine.

Zoološki vrt

Zoo-vrt u Jagodini u svojoj ponudi ima različite sadržaje sa mnoštvom različitih vrsta životinja. U kakvim se objektima nalazi 250 životinjskih vrsta sa preko 320 primeraka, da li pojedine vrste svojim intelektom dostižu ljudsku vrstu, u čemu su neke vrste posebne, koliko su veliki mladunci po dolasku na svet, koliko pojedine životinje mogu izdržati pod vodom i mnogo drugih zanimljivosti možete saznati ukoliko dođete kod nas i zavirite u ovaj čudesan životinjski svet smešten u turisričkom delu Jagodine.

Aqua Park

Aqua Park u Jagodini nalazi se u najlepšem delu grada, u okviru sportsko-turističkog kompleksa. Prostire se na 50.000 kvadratnih metara. Sadrži 9 bazena za sportske i rekreativne aktivnosti sa vodenim atrakcijama za decu i odrasle, sistemom tobogana ukupne dužine oko 600 metara koji su budno praćeni od strane spasilaca sa licencom. Aqua park sadrži terene za mali fudbal, košarku, rukomet, odbojku, stoni-tenis i igralište za decu sa ljuljaškama i klackalicama. Ceo Aqua park osvetljen je reflektorima za održavanje noćnih sportskih i kulturno-zabavnih manifestacija. U okviru parka nalaze se objekti za zabavu, uživanje, odmor, jelo i osveženje. Za sve posetioce obezbeđen je besplatan parking kapaciteta 1.200 automobila.

Manastir Manasija

Manastir Manasija ili Resava je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Pripada Eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve. Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića i počeo je da se zida 1407, a gradnja je okončana 1418. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a osveštena je o prazniku Svetog duha. Ceo kompleks je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu. To je bila utvrđena celina koja se sastojala od ukupno 11 kula, od kojih se isticala Donžon kula, poznatija kao Despotova kula. Iako je sačuvana tek trećina fresaka u manastiru, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva. Tokom radova na rekonstrukciji manastirske crkve u Manasiji početkom XXI veka otkriveni su zemni ostaci, za koje se smatra da pripadaju despotu Stefanu. DNK analiza tih ostataka je sa 99,9378% tačnosti potvrdila da se radi o sinu kneza Lazara.

Muzej voštanih figura

Muzej voštanih figura je jedan od šest muzeja u Evropi, a prvi u Srbiji sa likovima domaće istorije od Svetog Save do savremenih poznatih ličnosti. Muzej se prostire na 450 m2 i ima 29 figura u stalnoj postavci. Do sada je prošlo oko 50 000 ljudi sa različitih krajeva sveta- od Palića do Vlasotinaca, od Turske do Poljske, od Nigerije do Vankuvera. “Voštane figure Srbije” je izložba koja predstavlja najvažnije ličnosti naše istorije, kulture, nauke i sporta. Želeli smo da napravimo vremeplov, zamrznutu sliku vremena u kome živimo. Pored izloženih figura predstavljeni su i originalni kostimi, oružije, kopije retkih knjiga, makete manastira i ratne zastave. Želeli smo da predstavimo vreme i okruženje u kome su velikani Srbije živeli i radili.

Resavska pećina

Resavska pećina se nalazi na 20km od Despotovca, u krečnjačkom brdu zvanom Babina glava, na obali kraškog polja (Divljakovac). Spada u najlepše pećine u našoj zemlji. Duga je 4,5 km. Detaljno je istražena 2830m, a za posetioce je uređeno oko 800m. Jedna je od najstarijih ispitanih pećina u našoj zemlji, stara je oko 80 miliona godina, dok se stari nakit u pećini procenjuje na 45 miliona godina.

kalenic-manastir

Manastir Kalenić

Manastir Kalenić jedan je od najlepših manastira moravskog stila. Ime je dobio po dugačkoj Kalenićkoj reci koja protiče južnom stranom brdovitog Levaca i uliva se u Veliku Moravu. Nalazi se blizu Trstenika, na kraju lokalnog puta preko Velike Drenove i Oparića. Manastirska crkva je posvećena Vavedenju. Ima osmostranu kupolu i trihonosnu osnovu, a nalazi se na postolju, pa deluje izduženije. Fasade su, tipično za moravski stil, rađene naizmeničnim ređanjem kamena i opeke, i bogato su ukrašene, tako da manastir Kalenić predstavlja jedan od najdekorativnijih manastira, sa mnoštvom reljefa, bifora i rozeta.